Ett lyckat projekt

Nu ska jag berätta om när vi gjorde egna noriblad. Jag har inte så många bilder på processen, men några stycken finns så jag ska försöka förklara hur vi gjorde.

Vi började med att plocka algerna, som i det här fallet var Sloke, Porphyra purpurea. Sloke tillhör samma släkte som de alger som används i "äkta" noriblad från ostasien. Sloke växer precis i strandkanten så den var lätt att hitta.

Alger från släktet Porphyra,
bild: http://www.seavegetables.com/handbook/genera/reds/Porphyra/Porphyra.htm

När vi hade plockat färdigt och tagit oss hem sköljde vi sloken i sötvatten.


Sloke som sköljs i sötvatten, foto: Sofia Alexandersson Ros

Efter det bredde vi ut algerna på ett ugnsgaller och när vi hade fyllt det torkade vi algerna i ugnen på 100 °C.


Sloke breds ut på ugnsgaller, foto: Karin Alexandersson Ros

Sloken drog ihop sig väldigt mycket, så när vi tog ut gallret ur ugnen var det stora hål i vårat noriblad. Vi lade på ytterligare lager med sloke över hålen och satte in gallret i ugnen igen. Vi upprepade processen tills bladen var bra i tjocklek och inte hade så många hål. Sedan var bladen klara!

(Vi lät bladen stå kvar inne i ugnen ett tag efter att de hade torkat för vi insåg att de fick mer smak då. De krävde även en temperatur på 100 °C för att få smak, men vid en högre temperatur än det brändes bladen nästan direkt på grund av att de var så tunna.)


Färdiga blad, foto: Karin Alexandersson Ros


Vi rullar sushi av bladen, foto: Ronny Alexandersson

Utvärdering: Att göra egna noriblad får fem av fem maki! Betydligt billigare än att köpa, roligt, relativt enkelt och - viktigast av allt - smakar precis som nori ska!

Det var allt för idag,
Sofia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0