Smaskiga smaker från Skagerrak

Hej!

Var i Fiskebäckskil och plockade alger av olika, ätbara sorter och gjorde bland annat chips eftersom det brukar bli gott. Tyvärr tog vi inte så mycket bilder, men här finns en på Karin som klipper knöltång och en bild på mig som rensar laminaria. Jag skriver ned recepten för dem under respektive bild :)


Karin klipper knöltång, foto: Ronny Alexandersson

Knapriga knöltångssnacks (Ascophyllum nodosum)

Ingredienser:

Knöltång, rensad, sköljd och klippt i bitar á cirka 5 cm. OBS! De yttersta, lite ljusare skotten är färskast och smakar bäst. Undvik även bitar med andra påväxtalger

Vatten

Salt

Smör/margarin

Eventuellt sötsur chilisås eller soja

Gör såhär:

Koka knöltången i cirka 20 minuter. Under tiden kommer tången att ändra färg, först till en mer klargrön färg och därefter tillbaka till en brunare ton som liknar färgen den hade från början.

Stek därefter tången i smör eller margarin tills den blir lagom knaprig. OBS! Det kan smätta mycket när man steker knöltång på grund av att de gasbubblor som finns i bladen spricker. Förhoppningsvis hinner de flesta spricka under kokningen.

Salta och krydda eventuellt med sötsur chilisås eller soja. Servera!Jag rensar Laminaria, foto: Ronny Alexandersson

Laminariachips (Laminaria digitata och Laminaria saccharina)

Ingredienser:

Laminaria, rensad, sköljd och klipps i bitar á cirka 3 cm. OBS! Undvik bitar med mycket påväxtalger, och rensa bort eventuella påväxter som bitarna som väljs ut.

1/2 dl honung
1/4 - 1/2 dl soja

Gör såhär:

Blanda en marinad av honung och soja.

Sätt ugnen på 100° C

Lägg den rensade, sköljda och klippta laminarian i marinaden. Låt stå i kylskåp en halvtimme. Häll därefter bort överflödig marinad.

Lägg på en väl smord plåt och torka i ungen. Vänd tången med jämna mellanrum. När den har torkat är det bara att servera!

Vi gjrorde även
en sak som vi aldrig har gjort förut - vi testade att göra egna noriblad! Det mest överraskande var att de smakade precis som de ska. Jippi! Vi plockade med lite hem och gjorde nya som vi rullade sushi av. Kommer snart i ett eget inlägg!

Ha det så bra
Sofia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0